Снимка: Istock

В желанието си да се храним по-здравословно, внимаваме с консумацията на сол и солени храни, но и на захар и захарни изделия. Пазарът ни предлага богат избор от по-здравословни заместители на бялата захар, като стевия, еритритол, кокосова захар, мед, сироп от агаве и други.

Ползвали ли сте захар от фурми?

На вид тя много прилича на кафявата гранулирана захар. Захарта от фурми се произвежда от стрити на прах сушени фурми. Подходяща е за приготвянето на хляб, сладки, бисквити, но не се разтваря добре в течности като кафе, чай, тъй като е богата на влакнини.

Обикновено се препоръчва съотношение 1:1 спрямо бялата и кафява захар, когато ще ги замествате със захар от фурми. Тъй като за доброто ни здраве е важно да поддържаме кръвната захар в баланс, важно е да знаем, че този вид захар има нисък, до среден гликемичен индекс.

Какви са ползите за здравето от захарта от фурми?

Тя е богата на много хранителни вещества. Смята се, че тя има по-високо съдържание на антиоксиданти от всяка друга захар, дори в сравнение с меда и кленовия сироп. Захарта от фурми е богата на бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Антиоксидантите предпазват клетките в човешкото тяло от окислително увреждане, причинено от свободните радикали и окислените мазнини. И трите антиоксиданта са много полезни за здравето на очите и се смята, че предпазват от катаракта и макулна дегенерация.

Източник: Захар от фурми – помага при запек 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase